איטום מבנים
איטום מבנים וגגות
החורף מתקרב והגג דולף? זה בדיוק הזמן לבצע איטום מבנים, לגג או לקיר. איך, מה, כמה ולמה? על כל השאלות האלה, וגם על אחרות, ננסה להשיב במאמר זה.
בשוק קיימות מגוון שיטות לאיטום מבנים, ביניהן: יריעות ביטומניות, זפת חמה, חומרי איטום אקריליים או חומרי איטום פוליאוריטניים. במאמר זה, נעסוק בשתי השיטות הנפוצות לאיטום גגות – בזפת וביריעות ביטומניות.
איטום מבנים וגגות באמצעות זפת
איטום גגות בזפת היא שיטת האיטום הוותיקה והמסורתית, הקיימת זה שנים רבות ועדיין משמשת במקומות ובמקרים מסוימים. הזפת מופקת ברוב המקרים מפחם, אולם ניתן להפיק אותה גם מנפט ומעץ. היא נראית כנוזל צמיגי עד מאוד, כמעט מוצק, שצבעו בין צהוב-חום לשחור (בדרך כלל שחור). יתרונה המובהק של הזפת הינו היותה חומר אטום למים, ולכן ניתן לאטום באמצעותה גם גגות (בעבר שימשה הזפת גם לסלילת כבישים ולאיטום סירות וספינות, הודות לאטימותה הרבה בפני מים).
הזפת הינה חומר איטום קל יחסית ליישום, מכיוון שהיא מיושמת במריחה על גבי הגג. ישנם סוגים שונים של זפת, השונים זה מזה במידת הקשיות שלהם ובעצם – ברמת החדירות שלהם למים. בעת ביצוע איטום גגות, יש לשים לב שמבצעים את האיטום באמצעות זפת מסוג 75/25, המקנה את האיטום הטוב ביותר לגג. ניתן לבצע זיפות לגג באמצעות מריחת שכבה אחת של זפת או שתי שכבות, אבל חשוב ביותר שכשמבצעים איטום גגות באמצעות זפת, תתבצע גם הלבנה של הגג, המסייעת לאיטום איכותי ועמיד יותר.
איטום של מבנים
איטום גגות מבנים ביריעות ביטומניות
איטום גגות ביריעות ביטומניות היא שיטת האיטום הנפוצה ביותר, המחליפה את שיטת האיטום המסורתית – הזיפות.
יריעות ביטומניות שייכות, מן הסתם, למשפחת חומרי האיטום הביטומנים – חומרים המבוססים על תרכובת פחמימנית המכילה פצלי שמן, זפת מינרלית או אספלט, שהינה תרכובת חזקה האטומה לחלוטין בפני נוזלים. יש לשים לב, שיריעות אלה מתאימות ליישום רק על גגות בטון או על גגות המצופים בזפת – חומרים שהינם מאותה משפחה. זהו כלל אצבע שחשוב לזכור כאשר מזמינים איש מקצוע לאיטום הגג (או כאשר אתם מבצעים איטום גגות בעצמכם): ברגע שמיישמים חומר איטום מסוים על חומר אחר שאינו מאותה משפחת חומרים – רוב הסיכויים שהאיטום יהיה ברמה נמוכה, ולא יחזיק מעמד לאורך זמן. איטום טוב הוא איטום על גבי הגג ה"מקורי", כלומר – ישירות על גבי הבטון, או על גבי חומר איטום מאותה משפחה. אם החומר לא מאותה משפחה – יש להסירו לגמרי באמצעים מכניים, ורק אז ליישם את חומר האיטום החדש על גבי הבטון החשוף.
יריעות ביטומניות מיושמות בפריסה על גבי הגג (ולכן פחות מתאימות לגגות שעליהם מוצבים דודי שמש רבים…). בטרם יישומן יש לדאוג לניקיון יסודי של הגג, הן מלכלוך ומאבק והן מחומרי איטום שאינם ממשפחת הביטומנים, אם יש כאלה. יש לדאוג לפירוק חלקים רופפים (ולבצע תיקונים) ולהסיר כל שכבת איטום וצבע מהגג, על מנת ליישם את היריעות על הבטון החשוף, יישום שמקנה רמת אטימות גבוהה ביותר. יישום היריעות לצורך איטום מבנים מושלם צריך להיעשות על גבי גג יבש לגמרי, כך שאם ביצעתם תיקונים יש לחכות 4-3 ימים עד להתייבשות מוחלטת של החומר.
לאחר הייבוש פורסים יריעות חיזוק על הגג, והשלב הבא הוא פריסת היריעות הביטומניות והלחמתן לגג מהנקודה הנמוכה ביותר בגג כלפי מעלה – בדומה לגגות רעפים. כך המים יכולים לזרום על גבי היריעות ולא לחדור כלפי מטה. העבודה כוללת פריסת שכבה נוספת של יריעות על החיבורים של רצפת הגג לקירותיו (רולקות), קיצור היריעות במקומות הדרושים וציפוי מקומות חשופים בחומר מגן. לביצוע איטום גגות מושלם יש לבצע הלבנה מעל היריעות, על מנת לדאוג לבידוד יעיל מחום, בנוסף להגנה מפני קרינת השמש, שמספקות היריעות עצמן.
איטום מבנים הוא נושא מורכב, והדבר החשוב ביותר הוא, שיבצע אותו קבלן איטום מנוסה ואמין, רצוי כזה שקיבלתם עליו המלצות.
שיהיה לכם חורף חם ויבש!
היתרונות שלנו
רוצים חורף יבש? אנחנו יכולים לעזור לכם
השאירו פרטים ונחזור אליכם לשיחת ייעוץ- ללא עלות!